Galéria mesta Bratislavy vystaví známky Martina Činovského

12.03.2013 11:21

Akademický maliar Martin Činovský je prvým slovenským rytcom poštových známok, ktorý sa presadil v známkovej tvorbe už za Československa.

Vernisáž odštartuje v stredu 13. marca o 17:00 v Galérii aktualít v bratislavskom Pálffyho paláci. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. 


Návštevníci i priaznivci filatelistického umenia si môžu pozrieť autorské rytiny poštových známok či maloformátové grafiky prítlačí na obálky prvého dňa (tzv. FDC). Uvidia tiež rytecké rozkresby, ktoré slúžili rytcom ako prípravné kresby či samotné autorské návrhy poštových známok, ktoré boli pripravované zvyčajne v šesťnásobnom zväčšení. Výstava bude verejnosti prístupná do 28. apríla.

Výstavu s názvom Martin Činovský: známková tvorba pripravila Galéria mesta Bratislavy spolu s Poštovým múzeom Slovenskej pošty a s českým poštovým múzeom. Výstava sa koná pri príležitosti 20. výročia samostatnej slovenskej známkovej tvorby, ale i na počesť 60. narodením autora Martina Činovského, ktorý stál pri zrode slovenskej známkovej tvorby v roku 1993. 

Akademický maliar Martin Činovský je prvým slovenským rytcom poštových známok, ktorý sa presadil v známkovej tvorbe už za Československa. Jeho tvorbu charakterizuje viacero prvenstiev, je prvým s akademickým vzdelaním a stal sa i prvým vedúcim samostatného Oddelenia rytectva poštových cenín na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. 

Vytvoril tiež prvú slovenskú poštovú známku v roku 1993 s nominálnou hodnotou v slovenských korunách a je tiež autorom prvej poštovej známky s eurohodnotou po vstupe Slovenska do eurozóny. 

V známkovej tvorbe pôsobí 27 rokov, za ten čas vytvoril viac ako 150 ryteckých miniatúr, ktoré boli vytlačené vo forme poštových známok. Je tiež autorom výplatných známok, s podobou slovenských prezidentov. Jeho poštové známky získali aj viaceré medzinárodné ocenenia.

 

Autor: SITA

© 2009 Martin Činovský

Vytvorené službou Webnode