GAŠPAROVIČ O ZNÁMKE S JEHO PORTRÉTOM: JE PEKNÁ

17.06.2005 18:58

 

 

Po spoločnom prípitku bola autogramiáda. Na fotke je s prezidentom autor portrétu Martin Činovský.

Prezentácia novej známky bola honosná. Konala sa v priestoroch Prezidentského paláca, v galérií Salla Terena. Šlo o neformálnu akciu, konajúcu sa rok od nástupu prezidenta Ivana Gašparoviča do funkcie.

V úvode síce hral husľový virtuóz Peter Michalica s klavírnym sprievodom Viery Bartošovej, hostia však mali pripravenú aj hostinu - studené misy, vyprážané rezne, domácu štrúdľu. Na pitie bolo víno a minerálka.

Predseda predstavenstva Slovenskej pošty a jej riaditeľ Ján Ptačin dal niekoľko návrhov novej známky prezidentovi už v novembri 2004. Ešte predtým, v júni 2004 však vytvoril iný návrh akademický maliar Martin Činovský, ktorý ho poslal do prezidentskej kancelárie.

Práve ten prezidenta najviac zaujal. A hoci Slovenská pošta s Činovským nespolupracovala, urobila výnimku - akceptovala rozhodnutie prezidenta.

Činovský hovorí: "Známku som robil z vlastnej iniciatívy. To, že bude o také niečo záujem, som vedel od inaugurácie. Zaslal som ju pánu prezidentovi s tým, že takto si predstavujem portrét hlavy štátu ja. Bolo to presne pred rokom."

Ivan Gašparovič nemusel v tomto prípade ani pózovať ako model. Martin Činovský požiadal fotografa Jána Kuchtu, ktorý robil portréty prezidenta, o fotografickú predlohu. Ten mu dodal takmer sto fotografií. A Gašparovič pre SME hovorí: "Som spokojný."

Zdôvodňuje to tým, že známka je osobne podpísaná rukou docenta Martina Činovského. "Už to je záruka kvality. Je naozaj pekná, odhliadnuc od toho, o aký portrét na nej ide. Ide o spracovanie a samotnú podobu. Tá sa mu vydarila lepšie ako pri tvorbe známok predchádzajúcich prezidentov." (hab)



 

© 2009 Martin Činovský

Vytvorené službou Webnode