Máme prvú eurovú poštovú známku, autorom je Martin Činovský

01.01.2009 00:00

 

Máme prvú eurovú poštovú známku, autorom je Martin Činovský

 

Filatelisti, ale aj široká verejnosť si vo štvrtok mohli v Bratislave zakúpiť prvú pamätnú eurovú poštovú známku, nechať si ju označiť príležitostnou pečiatkou a poslať.
Autorom prvej eurovej poštovej známky je Martin Činovský.
Zdroj: AP/TASR
Jej symbolická hodnota jedno euro pripomína a oslavuje zavedenie eura ako oficiálnej meny v Slovenskej republike.

Záujemcom bol k dispozícii na predaj upravený tlačový list, ktorý je v tzv. medzipolí dekorovaný tromi rubovými stranami slovenských národných euromincí.

"Nachádza sa na ňom šesť poštových známok, v trojici hore a dole. Je to veľmi slávna úprava tlačového listu, ktorú prvýkrát použil Alfonz Mucha v roku 1918 pri vydaní prvej Československej poštovej známky. Čiže aj tento tlačový list sa volá typ Pražský hrad Hradčany," uviedol vedúci Poštovej filatelistickej služby Martin Vančo.

Obrovský záujem zo strany filatelistov zaznamenala Slovenská pošta už v roku 1993, keď 1. januára vyšla prvá pamätná poštová známka so slovenskou nominálnou hodnotou.

"Samozrejme filatelia ako každý odbor zberateľstva je založená na tom, že všetko, čo je prvé, je zaujímavé. Po viac ako 15 rokoch sme očakávali podobný záujem," skonštatoval Vančo.

Jeho slová potvrdil aj záujem verejnosti. Niektorí pred Poštou postávali už od ranných hodín, našli sa aj záujemcovia zo Žiliny.

Prišli nielen filatelisti, ale aj ľudia, ktorí chceli mať známku ako spomienku na zavedenia eura ako slovenskej meny.

"Už zajtra 2. januára vydávame 12 emisií poštových známok, ktoré budú slúžiť na výplatné účely," vysvetlil Vančo. To však neznamená, že pamätná poštová eurová známka neslúži na výplatné účely. 

Euro na pozadí románskeho portálu
Autorom výtvarného návrhu prvej eurovej poštovej známky je akademický maliar Martin Činovský.

"Vzhľadom na to, že za čias bývalého Československa sa na rytinu špecializovali najmä českí umelci, tak Činovský je jeden z najlepších žiakov Albína Brunovského a zakladateľom rytectva na Slovensku. Aj preto sme ho oslovili, aby vytvoril nielen výtvarný návrh, ale aj rytinu pamätnej eurovej známky," uviedol vedúci Poštovej filatelistickej služby Martin Vančo.

Hlavným motívom známky je symbol eura, pričom na pozadí je detail románskeho portálu z desaťeurovej bankovky. Pod tým je mapa Slovenska so zvýraznením Bratislavy.

Historická hodnotavíťazí
Podľa filatelistu Jozefa je vydanie prvej eurovej poštovej známky významnou udalosťou nielen v živote štátu, ale aj filatelistu a človeka ako takého.

Ako sám priznal, najväčšiu cenu má pre neho známka z historického hľadiska. "Pretože to je jedenkrát v živote človeka a zrejme aj štátu, aj známok," skonštatoval.

Aj keď finančná hodnota známky bude rokmi rásť, priznáva, že pre neho ako filatelistu, to nie je najpodstatnejšie. "Pre filatelistickú hodnotu to nie je len otázka financií, to je otázka vzťahu k známke ako takej," dodal.

Zdroj: TASR
 

© 2009 Martin Činovský

Vytvorené službou Webnode